dsc_8375.jpg

Ik ben Evi, gelukkig getrouwd, mama van vier prachtige kinderen en bezieler van Sweet & Unique.
Het klinkt misschien een beetje cheesy wanneer ik zeg dat mijn ziel in deze webshop zit, maar er is geen woord van gelogen.
Ik vertel je ons verhaal, dan begrijp je meteen wat ik bedoel.

De allereerste stap richting Sweet & Unique werd onbewust al gezet in 2012. Ik werd voor het eerst mama. Mijn oudste dochter, Eléne, werd geboren. Dat ze bijzonder was, voelde ik toen al. Mijn grootmoeder wou graag een jurkje voor haar maken en zonder dat we er veel erg in hadden, was de trein toen al vertrokken. M'n moeder ging al snel mee aan de slag en ook bij mij kriebelde het om mee te doen. We naaiden volop jurkjes en rokjes. Ze stonden ons Eléne beeldig. Het was zo fijn om dit samen te kunnen doen met mijn moeder, mijn grootmoeder en mijn dochter.

Wat we maakten, bleef niet onopgemerkt en al snel was er vraag naar onze kleertjes. In 2014 richtte ik Sweet & Unique op, ik begon in bijberoep.
In 2016 durfde ik de stap te zetten en zei ik mijn kantoorjob vaarwel om me volledig met Sweet & Unique bezig te houden. Mijn webshop kwam tot stand, en omdat onze naald en draad de vraag niet langer konden volgen, moest ik noodgedwongen stoppen met de handgemaakte kledij.
In plaats daarvan zocht ik leuke en originele merken uit en kocht ik in bij leveranciers. We mochten in geen geval inboeten aan uniquiteit. Ondertussen maakte ik ook gepersonaliseerde juweeltjes en accessoires en ik schuimde -met ons Eléne in m'n kielzog- marktjes en evenementen af. Eens per jaar stampte ik m'n eigen Pop Up Shop uit de grond, samen met een goede vriendin die net als ik kinderkleding verkocht. Ons Eléne heeft me dikwijls verteld dat ze later ook zo een winkeltje als dat van mama wou.
In 2016 kregen we er nog een dochtertje bij. Louise werd geboren en ons Eléne ontpopte zich tot de meest liefdevolle, zorgzame en wijze grote zus die je je maar kan inbeelden. Het geluk lachte me toe.

Tot in januari 2019 de hemel op ons hoofd viel.
Eléne kreeg leukemie.
Het contrast met de jaren die eraan vooraf gingen, kon onmogelijk groter zijn.
Amper zeven maanden later, moesten we haar loslaten.
We moesten onze mooie, dappere Eléne loslaten.
We hadden geen idee hoe we verder moesten met ons leven, óf we dit überhaupt wel zouden overleven.
Maar onze oudste dochter heeft ons in die zeven jaren dat we ons leven met haar mochten delen veel geleerd. Zeven maanden lang heeft ze met zo'n onwrikbare moed alles ondergaan wat die leukemie voor haar voeten wierp. Ik heb 7 maanden met open mond en vol bewondering naar haar gekeken. Gezien tot wat mijn eigen dochter in staat was. De fierheid die ik als mama al voor haar voelde, veranderde in die periode in puur ontzag. Eerbied zelfs, voor mijn beeldschone meisje dat zo kleintjes leek in m'n armen en tegelijk zo vastberaden was om niet op te geven.

Die onmetelijke dapperheid waarmee ze in het leven stond, haar diepgewortelde goesting om te leven, de rust en de wijsheid waarmee ze naar de dingen keek en die ze moeiteloos doorgaf aan haar kleine zus... Het is maar een greep uit de dingen die we van haar geleerd hebben.
Een oude ziel die al zoveel levens geleefd had, verpakt in een kinderlijfje dat hield van paarse glitters en eenhoorns.

Maar wat zij kon, moesten wij ook kunnen. We hadden ons Louise ook nog en zowel haar papa als ik moesten staande blijven voor haar. Terwijl wij in de donkerste periode van ons leven zochten naar een manier om ons hoofd boven water te houden, zorgden enkele vrienden voor het voortbestaan van Sweet & Unique. Ons Eléne was de basis geweest van dit label, dus mocht het in geen geval verloren gaan.
Ik kan nauwelijks uitdrukken hoe dankbaar ik ben dat zij er voor gezorgd hebben dat Sweet & Unique nog steeds bestaat, want ook via deze weg leeft ons Eléne verder.

Dat doet ze trouwens niet alleen via de webshop, die er in eerste instantie dankzij haar is gekomen, maar ook in de vorm van onze tweeling die geboren werd in juni van 2020.

Terwijl ik met ons Eléne in het ziekenhuis verbleef, hadden we het wel eens over een broertje of een zusje. Ik vroeg haar wat zij het liefste wilde.
Een zusje, zei ze. Een zusje voor zichzelf en voor mij. Voor Louise en papa een jongetje, want die zouden dat leuker vinden, zei ze.
Niet erg lang na het verlies van Eléne werd ik heel bewust weer zwanger. We wilden ons Louise niet alleen laten opgroeien. Het bleek een tweeling te zijn.
Een jongen én een meisje.

Sindsdien is ons Louise de grote zus van Lenn en Rosalie.
Ik zie trekken van ons Eléne in haar. In antwoorden die ze geeft, de manier waarop ze stapt en praat, in de kleur die ze kiest in haar tekeningen.
Onze oudste dochter leeft verder, in onze drie andere kinderen, in ons hart en ons hoofd en zeker ook in Sweet & Unique.

Dit alles samen, is de reden waarom ik er sta. Nog steeds of opnieuw.
Dat is de reden waarom mijn ziel in Sweet & Unique zit.

Dat is ons verhaal.
Dat is Sweet & Unique.